Hej Kochani,
Witam Was w kolejnym poście.
Na ten pomysł wpadłam dziesięć minut temu.
Co to będzie?
Przepis na pizze.
Ja robię ją w wersji bezglutenowej, ale wychodzi również z normalnej mąki.
Dodatki dobieracie samodzielnie, według własnego uznania.
Ja Wam przedstawiam moje dzisiejsze dzieło.
Zapraszam do czytania.
Witam Was w kolejnym poście.
Na ten pomysł wpadłam dziesięć minut temu.
Co to będzie?
Przepis na pizze.
Ja robię ją w wersji bezglutenowej, ale wychodzi również z normalnej mąki.
Dodatki dobieracie samodzielnie, według własnego uznania.
Ja Wam przedstawiam moje dzisiejsze dzieło.
Zapraszam do czytania.
Składniki:
- 330g mąki (np. Mehl Farine z Schär)
- 225g wody
- 1,5 łyżki oleju
- 2 łyżeczki cukru
- 20g świeżych drożdży
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Mąkę, wodę, olej i sól wsyp do miski. Rozrób drożdże z cukrem w szklance. Dodaj drożdże do miski z mąką i wymieszaj wszystko. W przypadku bezglutenowej wersji ciasto jest trochę lejące, ale to nie szkodzi.
- Dodatkową opcją jest odstawienie ciasta w ciepłe miejsce na kilka minut.
- Dwie blaszki (o średnicy 30cm) wysmaruj olejem. Rozdziel ciasto na dwie równe części i wyłóż na blachy rozprowadzając rękoma lub łyżką.
- Mój sposób rozprowadzania ciasta: ręce smaruję olejem i wtedy ciasto nie przykleja się do rąk.
- Wyłożone ciasto posmaruj keczupem lub innym sosem. Na to połóż mięsko i na zakończenie starty ser.
- Piecz w piekarniku przez 18 minut nagrzanym do 180°C.
Poniżej znajdziecie jakieś zdjęcie z dzisiejszej produkcji.
Życzę miłego dnia.
Pozdrawiam
Nicki
Nicki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz