Witam Was w kolejnym poście.
Dzisiaj będzie znowu przepis.
Tym razem coś specjalnego na zimne wieczory.
Tytuł i tak już wskazał, o czym będzie ten post.
Tak więc zapraszam Was na bezglutenowe gofry z mojego przepisu.
Z podanej ilości składników u mnie wyszły 22 gofry.
Składniki:
- 350g mąki bezglutenowej (uniwersalnej)
- 100g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 150g roztopionego masła
- 5 jajek
- 750ml mleka
- Mąki wsypać do miski, dodać sól, cukry, proszek do pieczenia i wymieszać.
- Dodać roztopione masło, żółtka oraz mleko.
- Zmiksować wszystko na gładką masę i odstawić na 30 minut.
- W międzyczasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka na sztywną pianę.
- Dodać ubitą pianę do masy w kilku partiach, by lepiej wymieszać (łyżką, nie mikserem).
- Dodawać porcje ciasta do gofrownicy, po wyjęciu podawać z bitą śmietaną, dżemem lub czekoladą.
- Smacznego :)
Mam nadzieję, że będą Wam smakować.
Aha, uwaga!
Ciepłe szybko znikają, gdy w domu jest stado głodomorów.
Życzę miłego dnia.
Pozdrawiam
Nicki
i w takich chwilach zadaję sobie pytanie, dlaczego nie chciałam, żebyśmy kupili gofrownicę do domu. ;) bo wyglądają pięknie i chętnie wsunęłabym takiego gofera z cukrem pudrem i owocami. :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie.
http://poprostumadusia.blogspot.com/
Ojej, brak gofrownicy to poważna sprawa. Następnym razem jak zrobię gofry, będą z cukrem pudrem i owocami i wyślę Ci :)
UsuńPozdrawiam