Składniki: (około 40 sztuk)
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 120 g cukru
- pół łyżki cukru waniliowego
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać.
- Masło posiekać.
- Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i odstawić na 15 minut, by składniki lepiej się połączyły.
- Zagnieść energicznie ciasto.
- Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 20 minut.
- Po tym czasie rozwałkować ciasto na cienki placek i wykrawać foremkami różne kształty.
- Ciasteczka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku w 180°C przez 15 minut, aż do zrumienienia.
Proponuję zrobić od razu większą porcję, gdyż ciasteczka szybko znikają.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz