Pączki bezglutenowe
Składniki (60 sztuk):
- 1 kg mąki bezglutenowej (u mnie mix chlebowy)
- 500 g ziemniaków (ugotowanych, suchych i roztłuczonych)
- 6 jajek
- 120 g cukru
- 120 g masła
- 120 g mleka
- 20 g świeżych drożdży
- Skórka otarta z jednej cytryny
Przygotowanie:
- Najpierw przygotuj zaczyn. Drożdże rozetrzyj z 4 łyżkami cukru. Dodaj letnie (nie gorące!) mleko i 8 łyżek mąki. Dokładnie wymieszaj, tak żeby nie było grudek. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut.
- Wsyp mąkę do miski, dodaj cukier, sól, rozgniecione ziemniaki oraz zaczyn drożdżowy. Wymieszaj! Następnie dodaj jajka i znowu wymieszaj. Zacznij zagniatać ciasto ręką lub mikserem - hakiem do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie już gładkie dodaj roztopione masło i skórkę cytrynową.
- Odstaw ciasto na 10 minut, tak żeby trochę odpoczęło. Po tym czasie wyłóż je na stolnicę oprószoną mąką i chwilę powygniataj, tak żeby pozbyć się pęcherzy powietrza.
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5cm. Szklanką wykrawaj pączki (Jeżeli robisz donuty - na środku każdego z nich wykrój otwór - najwygodniej za pomocą mniejszego kieliszka).
- Po zrobieniu wszystkich pączków, przykryj je ściereczką i zostaw na około 2 ączgodziny do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu smaż pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 170ºC, po kilka minut z każdej strony. Staraj się cały czas utrzymywać podobną temperaturę. Gdy będzie zbyt wysoka, pączki zbyt szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku pozostając będą surowe. Po usmażeniu odkładaj pączki na bibułkę do odsączenia.
- Teraz możesz udekorować pączki według własnego uznania.
- Najlepsze pączki smakują na ciepło, dlatego kolejnego dnia możesz podgrzać je w mikrofalówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz