Etykiety

2018-03-23

Ciasto zebra albo nie

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki + 3 lub 6 łyżek (w zależności od wersji ciasta)
  • 1,5 szklanki cukru białego
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka oleju
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie:
  1. Jajka utrzeć z cukrem białym i waniliowym
  2. Powoli do masy dodać przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i wymieszać.
  3. Dodać olej i wodę.
  4. Dokładnie wymieszać ciasto na gładką masę i uważnie przeczytać kolejną część.
  5. Jeżeli wybraliśmy wersję 1, czyli ciasto zebra, to:
  • Podzielić ciasto na dwie części.
  • Do jednej dodać kakao, a do drugiej mąkę (3 łyżki).
  • U mnie konsystencja obu mas ciastowych przypominała budyń.
  • Na blachę (najlepiej kwadratową, prostokątną lub tortownicę) wylewać masy na środek na przemian, wtedy powstanie zebra, albo chociaż coś podobnego.
  • Można też wylewać ciasto w swój indywidualny sposób.
      6. Jeżeli wybraliśmy wersję 2, czyli ciasto nie-zebra, to:
  • Do całego ciasta dodać 6 łyżek mąki.
  • Wylać ciasto na blachę.
      7.W przypadku obu wersji należy blachy włożyć do piekarnika i piec w 180°C przez godzinę.


Ciasto serdecznie polecam na zbliżające się święta Wielkanocne.
Życzę udanych wypieków!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz