Składniki:
- 2,5 szklanki mąki + 3 lub 6 łyżek (w zależności od wersji ciasta)
- 1,5 szklanki cukru białego
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka oleju
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g cukru waniliowego
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie:
- Jajka utrzeć z cukrem białym i waniliowym
- Powoli do masy dodać przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i wymieszać.
- Dodać olej i wodę.
- Dokładnie wymieszać ciasto na gładką masę i uważnie przeczytać kolejną część.
- Jeżeli wybraliśmy wersję 1, czyli ciasto zebra, to:
- Podzielić ciasto na dwie części.
- Do jednej dodać kakao, a do drugiej mąkę (3 łyżki).
- U mnie konsystencja obu mas ciastowych przypominała budyń.
- Na blachę (najlepiej kwadratową, prostokątną lub tortownicę) wylewać masy na środek na przemian, wtedy powstanie zebra, albo chociaż coś podobnego.
- Można też wylewać ciasto w swój indywidualny sposób.
- Do całego ciasta dodać 6 łyżek mąki.
- Wylać ciasto na blachę.
Ciasto serdecznie polecam na zbliżające się święta Wielkanocne.
Życzę udanych wypieków!
Życzę udanych wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz