Etykiety

2018-03-04

Pierniczki w wersji gluten-free

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 150 g masła
  • 125 g cukru
  • 125 g miodu (najlepiej płynnego)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 1-2 łyżki śmietany 30-36%
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
  1. Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając do połączenia się wszystkich składników.
  2. Sodę oczyszczoną rozpuścić w 1 łyżce wody. Wmieszać do przestygniętej masy miodowej, na koniec dodać żółtka.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy miodowej i zagnieść ciasto. Na koniec dodać śmietanę, aby powstało jednolite ciasto.
  4. Ciasto wałkować kawałkami do grubości ok. 5 mm (lekko napuchną).
  5. Wykrawać foremkami/nożem dowolne kształty.
  6. Piec około 10 minut w temp. 180°C.
  7. Po wystygnięciu pierniczki można polukrować.
Lukier:
  • Do 50 g cukru pudru dodać kilka kropel soku z cytryny. 
  • Po wymieszaniu dodać trochę wody. 
  • Ilość dodanej wody zależy od pożądanej konsystencji. 
  • W przypadku zbyt rzadkiego lukru dodać cukru pudru.

EDIT:
Dlaczego nazwałam to pierniczkami w wersji gluten-free?
Ponieważ z mąki której użyłam (Extra uniwersalna mieszanka mąki  BEZGLUTEN) wyszły przeznakomite pierniczki. Glutenowe osoby, które je jadły, myślały, że są z normalnej mąki.
Myślę, że z glutenowej mąki też wyjdą dobre.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz