Etykiety

2018-10-08

Kruche ciasteczka dla łasuchów

Hej Kochani,
Witam Was w kolejnym poście.
Dzisiaj przygotowałam zabójczy przepis.
Niedawno zrobiłam ciasteczka (oczywiście bezglutenowe), od których trudno się oderwać.
Robi się je bardzo szybko, a jeszcze szybciej znikają.
Z każdej części wyszło 30 ciastek, czyli razem 60.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem, a następnie do rewolucji w kuchni.

Składniki:
  • 250g miękkiego masła
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 500g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • tabliczka gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Przygotowanie:
  1. Masło wymieszać mikserem z cukrem, dodać jajko i krótko wymieszać.
  2. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat. Wymieszać mikserem przy użyciu widełek - ciasto będzie gęste.
  3. Dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać ciasto łyżką.
  4. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a po ułożeniu na blasze z papierem do pieczenia rozpłaszczyć (np. szklanką).
  5. Piec w 180°C przez 15 minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę przed ich przełożeniem i konsumpcją.
Przechowywane w plastikowym pudełku (lub misce) wytrzymują co najmniej tydzień.
Smacznego :)
Życzę miłego dnia.
Pozdrawiam
Nicki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz