Hej Kochani,
Witam Was w kolejnym poście.
Sezon na jabłka już się rozpoczął, więc przyszedł czas na wypieki.
Jakiś czas temu zbierałam opadnięte jabłka. Wpadł mi do głowy pomysł na placki z jabłkami. W dodatku w domu było zsiadłe mleko.
Zrobiłam je już w 4 różnych wersjach: z mlekiem zsiadłym, ze zwykłym UHT, z jabłkami starkowanymi, a także pokrojonymi na małe kawałki.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem:
Witam Was w kolejnym poście.
Sezon na jabłka już się rozpoczął, więc przyszedł czas na wypieki.
Jakiś czas temu zbierałam opadnięte jabłka. Wpadł mi do głowy pomysł na placki z jabłkami. W dodatku w domu było zsiadłe mleko.
Zrobiłam je już w 4 różnych wersjach: z mlekiem zsiadłym, ze zwykłym UHT, z jabłkami starkowanymi, a także pokrojonymi na małe kawałki.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem:
Składniki:
- Szklanka mąki
- Szklanka mleka + x w razie gęstego ciasta
- 1 jajko
- 2 duże lub 4 małe jabłka
- 3 łyżki cukru (moje jabłka były wyjątkowo kwaśne)
- Szczypta sody
- Szczypta soli
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki z wyjątkiem jabłek wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Dodać rozdrobnione jabłka i wszystko razem wymieszać.
- Smażyć z jednej strony do uzyskania bąbelków, a z drugiej do zarumienienia.
Dobre są na ciepło, na zimno, a nawet po trzech dniach. I można jeść je wszędzie.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam
Nicki
Życzę smacznego!
Pozdrawiam
Nicki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz