Etykiety

2018-02-14

Pączki

Składniki:
  • 250 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 550 g mąki
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 4 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • kieliszek wódki (tequila też może być)

Przygotowanie:
  1. Podgrzać mleko aby było ciepłe (nie gorące). Przelać do miski i dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki.
  2. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut, żeby drożdże porządnie się spieniły.
  3. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier waniliowy.
  4. Jajko i żółtka utrzeć z dwoma łyżkami cukru tak, żeby masa była puszysta.
  5. Do miski z mąką wlać drożdże i wymieszać. Dodać ubitą masę jajeczną i ponownie wymieszać.
  6. Przełożyć ciasto do misy i wyrabiać hakami (lub ręcznie) przez około 10 minut.
  7. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste i trudno się wyrabia, dodać 2-3 łyżki ciepłego mleka.
  8. Na sam koniec dodać roztopione masło i alkohol, następnie dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
  9. Odstawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aby dobrze wyrosło.
  10. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i chwilę zagnieść, aby pozbyć się powietrza.
  11. Wycinać kółka o grubości 3 cm szklanką / robić kuleczki wielkości orzecha włoskiego w rękach.
  12. Zostawić na blacie około 30 minut żeby jeszcze trochę wyrosły.
  13. Wyrośnięte pączki wkładać partiami na gorący olej. Smażyć po maksymalnie 2 minuty z każdej strony tak, aby były zarumienione.
  14. Jeżeli chcemy żeby pączki miały nadzienie, to lepiej to zrobić po ich usmażeniu. Można też smażyć z nadzieniem, ale pomimo mocnego sklejenia ciasta powstanie kieszonka.
Z podanej ilości składników wyszło mi 60 pączków (54 zwykłe i 6 z marmoladą).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz