Etykiety

2020-05-22

Kokosanki / kokoski

Hej Kochani,
Witam Was w kolejnym poście.
Dzisiaj przygotowałam kolejny przepis.
Jest to jedyna ciekawa rzecz podczas kwarantanny.
Małe, słodkie i szybkie - kokosanki
Ich słodsza wersja, bo z czekoladą - kokoski
Zapraszam do zapoznania się z przepisem, a później hmm, widzimy się w kuchni 😉

Składniki:
4 jaja
400 g cukru pudru
600 g wiórek kokosowych

Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Dodać cukier, cały czas mieszając.
Na koniec dodać żółtka. Na tym etapie kończymy przygodę z mikserem.
Wsypać wiórki i dokładnie wymieszać łyżką.
Pozostawić z 15 minut bez ruszania.
Z masy formować małe kulki lub lekko podłużne kształty, trochę węższe od dłoni.
Układać na blaszcze (z odstępami!) wyłożonej papierem.
Piec ok. 18 minut w temperaturze 170°C.
Po wystygnięciu można je polać lub obtoczyć w czekoladzie.

Smacznego 🙂

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz