Etykiety

2016-11-13

Bezglutenowe gofry na zimne wieczory

Hej Kochani,
Witam Was w kolejnym poście.
Dzisiaj będzie znowu przepis.
Tym razem coś specjalnego na zimne wieczory.
Tytuł i tak już wskazał, o czym będzie ten post.
Tak więc zapraszam Was na bezglutenowe gofry z mojego przepisu.
Z podanej ilości składników u mnie wyszły 22 gofry.

Składniki:

  • 350g mąki bezglutenowej (uniwersalnej)
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 150g roztopionego masła
  • 5 jajek
  • 750ml mleka
Przygotowanie:

  1. Mąki wsypać do miski, dodać sól, cukry, proszek do pieczenia i wymieszać.
  2. Dodać roztopione masło, żółtka oraz mleko.
  3. Zmiksować wszystko na gładką masę i odstawić na 30 minut.
  4. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka na sztywną pianę.
  5. Dodać ubitą pianę do masy w kilku partiach, by lepiej wymieszać (łyżką, nie mikserem).
  6. Dodawać porcje ciasta do gofrownicy, po wyjęciu podawać z bitą śmietaną, dżemem lub czekoladą.
  7. Smacznego :)


Mam nadzieję, że będą Wam smakować.
Aha, uwaga!
Ciepłe szybko znikają, gdy w domu jest stado głodomorów.
Życzę miłego dnia.
Pozdrawiam
Nicki



2 komentarze:

  1. i w takich chwilach zadaję sobie pytanie, dlaczego nie chciałam, żebyśmy kupili gofrownicę do domu. ;) bo wyglądają pięknie i chętnie wsunęłabym takiego gofera z cukrem pudrem i owocami. :)
    pozdrawiam serdecznie.
    http://poprostumadusia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, brak gofrownicy to poważna sprawa. Następnym razem jak zrobię gofry, będą z cukrem pudrem i owocami i wyślę Ci :)
      Pozdrawiam

      Usuń