Etykiety

2017-03-05

Pączki bezglutenowe

Składniki (60 sztuk):

  • 1 kg mąki bezglutenowej (u mnie mix chlebowy)
  • 500 g ziemniaków (ugotowanych, suchych i roztłuczonych)
  • 6 jajek
  • 120 g cukru
  • 120 g masła
  • 120 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • Skórka otarta z jednej cytryny

Przygotowanie:


  1. Najpierw przygotuj zaczyn. Drożdże rozetrzyj z 4 łyżkami cukru. Dodaj letnie (nie gorące!) mleko i 8 łyżek mąki. Dokładnie wymieszaj, tak żeby nie było grudek. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut. 
  2. Wsyp mąkę do miski, dodaj cukier, sól, rozgniecione ziemniaki oraz zaczyn drożdżowy. Wymieszaj! Następnie dodaj jajka i znowu wymieszaj. Zacznij zagniatać ciasto ręką lub mikserem - hakiem do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie już gładkie dodaj roztopione masło i skórkę cytrynową. 
  3. Odstaw ciasto na 10 minut, tak żeby trochę odpoczęło. Po tym czasie wyłóż je na stolnicę oprószoną mąką i chwilę powygniataj, tak żeby pozbyć się pęcherzy powietrza. 
  4. Rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5cm. Szklanką wykrawaj pączki (Jeżeli robisz donuty - na środku każdego z nich wykrój otwór - najwygodniej za pomocą mniejszego kieliszka).
  5. Po zrobieniu wszystkich pączków, przykryj je ściereczką i zostaw na około 2 ączgodziny do wyrośnięcia. 
  6. Po wyrośnięciu smaż pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 170ºC, po kilka minut z każdej strony. Staraj się cały czas utrzymywać podobną temperaturę. Gdy będzie zbyt wysoka, pączki zbyt szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku pozostając będą surowe. Po usmażeniu odkładaj pączki na bibułkę do odsączenia. 
  7. Teraz możesz udekorować pączki według własnego uznania.
  8. Najlepsze pączki smakują na ciepło, dlatego kolejnego dnia możesz podgrzać je w mikrofalówce.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz