Etykiety

2016-07-30

Przepis na sernik

Spód ciasteczkowy:
  • 4 paczki ciastek po 40g
  • 90g masła
  1. Ciastka mocno pokruszyć.
  2. Masło roztopić i trochę przestudzić.
  3. Do masła dodać ciasteczka i wymieszać.
  4. Wyłożyć na blaszkę.
Spód kruchy:

  • Czubata szklanka mąki
  • Pół szklanki cukru
  • 125g masła
  • 2 jajka
  • Łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • 16g cukru waniliowego
  1. Wszystkie składniki razem zagnieść.
  2. Rozprowadzić na blaszce i podpiec 15 minut w temp. 180°C.

Składniki na masę serową*:
  • 1kg sera twarogowego potrójnie zmielonego (może być wiaderkowy)
  • 100g miękkiego masła
  • 5 dużych jajek (białka i żółtka osobno)
  • szklanka cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • budyń waniliowy/śmietankowy w proszku
  • 10-15 kropel aromatu waniliowego
  1. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i dalej ucierać.
  2. Dodać ser, budyń, aromat i utrzeć razem na gładką masę (około 5 minut)
  3. Ubić pianę z białek i szczypty soli i delikatnie wmieszać łyżką do masy serowej.
  4. Wylać na przygotowany spód.
  5. Piec w temperaturze 160°C przez około godzinę.
  6. Ostudzić w uchylonym piekarniku.
  7. Ostudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Polewa czekoladowa:
  • 125g masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
  1. Rozpuścić w rondelku masło lub margarynę.
  2. Dodać cukier puder i mleko, by łatwiej się rozpuściło.
  3. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać.
  4. Wystudzić.
*Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Podstawą jest masa serowa, resztę można edytować według własnego uznania.


SMACZNEGO!

Sernik ze spodem ciasteczkowym i galaretką wiśniową

Sernik ze spodem kruchym i polewą czekoladową






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz